25. októbra 2012

Hruškový kompót

hrušky., 500 g cukru (na 1 l vody)., kyselinu citrónovú.,
Podľa počtu zaváracích pohárov si pripravíme požadované množstvo hrušiek (závisí od veľkosti pohárov i spôsobu nakladania). Hrušky očistíme, ošúpeme škrabkou a dáme do studenej vody s prídavkom kyseliny citrónovej aby nezhnedli (1 KL na 3 l vody). Veľké hrušky môžeme štvrtiť a menšie poliť. Vykrojíme jadrovníky, ako aj zdrevnatené cievne zväzky, ktoré sú pokračovaním stopky. Takto pripravené plody vkladáme do pohárov. Pri príprave nálevu sa riadime sladkosťou plodov. Maximálne zmiešame 1 liter vody s 500 g cukru a necháme prevariť. Horúcim nálevom zalejeme ovocie a poháre uzatvoríme viečkami. Tvrdé hrušky sterilizujeme 30 minút, mäkšie 20 minút pri teplote 85 stupňov C.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára